Quantcast
Channel: Norske bokblogger » dikt
Viewing all articles
Browse latest Browse all 525

LUKE 15 – Bokanmeldelse: Hekla myter av Eli Fossdal Vaage

$
0
0

" Mikkel er i barnehagen og alle barna er ute og leker. De bygger en snømur langs gjerdet til veien. De vil at snømuren skal bli så høy at ingen som går på veien, kan se dem når de gjemmer seg bak muren."
( Fra: En lillebror til jul )


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Tittel: Hekla myter

Forfatter: Eli Fossdal Vaage

Format:ebok

Sideantall: 58

Utgitt: 2014

Utfordring: 100+ bøker på 1 år

Kilde: eBokBib










Forfatter



Eli Fossdal Vaage er født i 1984 og er en norsk forfatter. Hun har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen og var representert i debutantantologien Signaler i 2010. Hekla myter er hennes debutbok.











Det er alltid ekstra spennende å lese debutanter og ekstra spennende var det siden det var en diktsamling jeg skulle gå i gang med, ikke det, det har blitt et par diktsamlinger etter hvert og det er ikke like "skummelt" å ta fatt på lenger, selv om jeg ikke akkurat kan kalle meg selv en reser på å lese dikt.


Hekla myter er en samling dikt hvor det skrives om våre formødre og en felles kvinnelig arv. Den beskriver søsterskap på tvers av generasjoner og hvor en ung kvinne formidler både historisk kvinneliv, en eldre kvinnes stemme og sin egen tilværelse på en gård hun har overtatt, eller muligens trengt seg inn i.(Tekst hentet fra forlagets side) Det er sterke kvinner vi får høre om i diktene.


Samlingen er delt inn i fire deler og i første del følger vi en kvinne helt fra hun ble født til hun ble gammel, vi får ta del i hvilke forventninger det var til henne og om hvilke valg hun tok gjennom livet. I del to får vi et godt innblikk i hvordan de levde i riktig gamle dager og om hvordan forholdene mellom menn og kvinner var den gang, og her får vi en del kjerringråd.Tiden som blir beskrevet er fjern fra vår egen, for dette var på en tid hvor kvinnene strikket sine egne bind.
 Del tre  handler om hun som kommer til en fraflyttet gård og om hvordan hun nærmest føler seg som en inntrenger i huset før hun får gjort det til sitt eget.
Del fire er om en ho som har fulgt oss hele veien men hvem hun egentlig er av de kvinnene vi har hørt om, det vet jeg ikke, men det blir i hvert fall tatt farvel med henne underveis.


Det var veldig mange fine tekster og vanskelig å velge, men her har dere noen smakebiter.



Ein gong sat formødrene mine slik
i vindaugskarmen ei vårnatt
med fulle oskebeger
nesten alvorlege smil

Beskytta av varmen ifrå nypulte laken
redd opp at ei uvitande mor
las dei, med stigande uro, om kjærleik
kjente seg så sterke, så levande
at sjølve skumringa fekk anledt

Enno syng deg i meg
stillare
klårare





Formødrene mine var småjenter
som song salmar om fortapinga
før dei sprang til fjells
med sol i flettebanda
Formødrene mine
song songar om forsaking
før dei gjekk til seters
og sette seg med tindrande, kvite bryst i solveggen




Formødrene mine
 fødde barn på jordgolv
slik sklei livet ut av dei, mjukt om kalvetunger
til ventande kvinnehender
Forfedrande var ingen stad å sjå
dei såg berre formødrene
heile, reine, faste i skinnet
mad magane snørt under stakken
Ungen fekk dei levert på kneet etter kveldsmat
vaska, uten spor av nyspunne liv.




 Denne diktsamlingen likte jeg veldig godt, og noen dikt, de om de sterke formødrene  gjorde uten tvil mest inntrykk på meg. Det blir veldig godt beskrevet hvordan det var på den tiden, en tid hvor alle måtte jobber virkelig hardt for det de hadde. Om sterke kvinner som holdt sammen og hjalp hverandre så godt de kunne i situasjoner hvor det var utenkelig at menn skulle delta.  Diktene beskriver også godt hvordan forholdene mellom kvinner og menn var den gangen og ikke minst hvordan det var mellom de ulike generasjonene.
Når jeg leste denne diktsamlingen kom jeg til å tenke på min mormor og tok meg i å savne alle stundene vi hadde ved kjøkkenbordet hennes og hvor hun fortalte om den gangen hun var liten så har du lyst til å bli litt nostalgisk så les denne diktsamlingen. 

















... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 525