Quantcast
Channel: Norske bokblogger » dikt
Viewing all 525 articles
Browse latest View live

For åpen scene i Sandefjord

$
0
0
På Sandefjord bibliotek blir det «åpen scene»-arrangement onsdag 19. februar klokken 1930. Gratis inngang, salg/servering tilbys. Musikk og diktning vil stå i sentrum denne … ... (Blogginnlegget er hentet fra Litteratur i Vestfold)

Boknyheter #68

$
0
0
I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her. - Philane Dadla tilbyr bokanmeldelser til tilfeldige forbipasserende i et forsøk på å selge dem. - Mammutsalget er i gang (for femtiende året på […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Julies bokbabbel - litteratur og småprat)

Sørlandets litteraturpris 2014

$
0
0






















sør

I dag var jeg på biblioteket og stemte på hvem jeg synes bør vinne Sørlandets litteraturpris 2014. Den deles ut i to kategorier, en for skjønnlitteratur og en for sakprosa. Jeg har ikke lest noen av de nominerte til sakprosakategorien, og kommer ikke til å gjøre det heller, så jeg stemte bare i kategorien for skjønnlitteratur.

De nominerte til kategorien for skjønnlitteratur er:
1. Teori om det eneste av Nils Chr. Moe-Repstad
2. Å holde pusten av Agate Øksendal Kaupang 
3. Dinglen og Ramona av Cathrine Evelid

Jeg stemte på diktene til Nils Chr. Moe-Repstad, og her er forøvrig det jeg synes om dem. Et lett valg, spør du meg, selv om Å holde pusten var en god debut av Kaupang. Den har jeg skrevet om her. Dinglen og Ramona har jeg ikke lest, men jeg leste den forrige boka til Cathrine Evelid (fra 2012), Mamma er en countrysang, og det er noe av det verste jeg har lest i hele mitt liv. Skikkelig søppel. Tenk at noen sitter og jobber i forlag og sier ja til sånne bøker. Hvis jeg måtte velge mellom Dagbladet og Dinglen og Ramona hadde jeg heller valgt Dagbladet ass.

Nei, nå skal jeg stoppe min eder og galle. Hvis det skulle være interessant å lese mer av det, så har jeg skrevet om Mamma er en counrtysang her.

Forøvrig husker jeg alle gangene jeg har stemt på Knausgård til denne prisen, og hvorfor er ikke essaysamlingen hans nominert i sakprosakategorien? Sikkert fordi Knausgård uansett ikke hadde dukket opp for å motta prisen. Neida, det var kynisk sagt av meg. Veldig unorsk og lite jordnært. Tar det tilbake. Sikkert for å gi noen andre sjansen også. Litt som om hvis nederlendernes skøyteløpere hadde blitt utestengt fra OL. Da kunne andre land utøvere endelig fått sjansen til å komme på pallen. ... (Blogginnlegget er hentet fra Sukkerrør)

Omtale; Marengshjerte av Frode Håkonsen

$
0
0
Har det noe småtravelt med pensumlesing for øyeblikket og følte et visst behov for å lese noe som er lettere fordøyelig. Det lettere fordøyelige jeg bestemte meg for å lese, var diktsamlinga Marengshjerte av Frode Håkonsen.

Diktene hans har blitt publisert på diverse sosiale forum før de ble samlet i bokform og i disse tider hvor sosiale medier er noe av "det store", er det en grei måte og få spedt dikt på. Falt for øvrig for diktene i denne samlinga. Noen var etter min mening bedre enn andre, men det er tross alt om smak og behag. De er ikke altfor "tunge" å lese (selv om enkelte har tyngre tematikk) og har varierende lengde, dog ikke de lengste er altfor lange.

Om ikke annet, var det grei avveksling og et friskt pust fra å lese lyrikk av Shakespeare, Lord Byron og andre britiske tungvektere som jeg har lest på de siste månedene i forbindelse med britisk og irsk litteratur på universitetet. ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Bokanmeldelse: Heimekontor i gravferda av Jon Hjørnevik

$
0
0
Forlag: Samlaget
Tittel: Heimekontor i gravferda
Forfatter: Jon Hjørnevik
Format: Heftet
Sideantall: 125
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar










Forfatter

Jon Hjørnevik er født i 1970 på Voss og er en norsk forfatter,dikter og komiker. Han har gitt ut en rekke diktsamlinger, den første i 2001.






HERLIG DIKTSAMLING

Må bare si at dikt er ikke det jeg leser mest av og mange dikt er vanskelig og forstå, men innimellom dukker det opp diktsamlinger som er fine som perler. Coveret på boken sammen med tittelen kan kanskje få det til å virke som dette er en dyster diktsamling men det er absolutt ikke tilfelle.
Likte veldig godt at diktene var skrevet på et litt grovere papir, og sammen med hvert dikt var det et gammeldags bilde og kan minnes med de du kan finne i Sigmund Falch sine bøker.



Her er to smakebiter fra diktsamlingen!







Dette var mitt aller første møte med Jon Hjørnevik, det blir neppe mitt siste for jeg vil ha mer.
Forfatteren har et godt språk,og samlingen inneholder mange fine og ikke minst morsomme dikt.Noen litt smågrove akkurat som jeg liker det. Her var det ting å kjenne seg igjen i,og jeg satt og leste høyt og lo for meg selv mens jeg leste. Denne diktsamlingen koste jeg meg veldig med og kan absolutt anbefale den til de som har lyst til å le litt.






Her leser forfatteren opp et dikt fra en tidligere diktsamling!





Andre som har lest diktsamlingen: Bok-karete





... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

CAMILLAS LANGE NETTER av Mona Høvring

$
0
0
I fjor var det Stemmerettsjubileet, men det eneste jeg fikk med meg som var relatert til det, var at Wergelandsselskapet snakket om Camilla Collett istedenfor Henrik da jeg møtte opp ved statuen av sistnevnte på 17.mai. Rett og slett fordi kvinnekampens historie aldri har interessert meg. Etterpå, da vi tuslet avgårde under paraplyer til skalldyrlunsj, tenkte jeg på at jeg aldri har lest noe av Camilla Collett. Ikke annet enn utdrag fra norskboka på videregående. Denne tanken gav ikke noe utslag i at jeg endelig leste noe av Camilla Collett, for jeg har i skrivende stund fortsatt ikke lest henne.

Camillas lange netter er en roman basert på Camilla Colletts I de lange Nætter fra 1862, en erindrningsbok. Romanen består av korte avsnitt, ofte ikke mer enn én side lange. Her er et av dem:

Pappa og naturen
Pappa mente at naturen ikke skulle temmes. Han hogde ikke et eneste tre, var imot beskjæring og kultivering. I en hage skulle det herske en vill og vakker uorden. Han ville ikke engang rydde eller rake. "Se på mosen", sa han, full av beundring. Og jeg så på mosen og skjønte hva han mente. 

Andre avsnitt har titler som Henrik og engelskmannen, Henrik og pappa og Kjære bror, og det er de som interesserer meg mest, det er kanskje synd å si det. Høvring beskriver Camillas beskrivelser av Henrik akkurat sånn som jeg forestiller meg Henrik, og jeg gjenkjenner ting jeg har hørt om før, lest om andre steder. F.eks. avsnittet om Mellbye og det franske kjøkken:

En annen figur Henrik satte stor pris på, var Mellbye. Mellbye likte alt som var fransk, og særskilt var han begeistra for Det franske kjøkken. Men mat hadde han ikke greie på. En gang inviterte Henrik Mellbye høytidelig på "souper à la française". Måltidet besto av kråkefrikassé, løvetannsalat, kompott av en eller annen sopp, champagne av bjørkesaft og dessert av et humlebol. Etter bevertninga uttrykte Mellbye at han var henrykt over det delikate måltidet. Han var virkelig ei enkel sjel, et godmodig fjols. En annen gang, i fylla, fikk Henrik og Mellbye for seg at de ville duellere. Henrik trudde han hadde kontroll med både kuler og krutt og scenegrafi, for pistolene hadde jo ikke vært ladd siden 1814. Men et skudd gikk likevel av, og Mellbye var nær ved å drepe Henrik den kvelden.

At jeg synes disse avsnittene er mest interessante sier sikkert mer om meg enn om romanen (jeg er veldig glad i Wergeland), samtidig som jeg ikke har noen knagger å henge romankarakteren Camilla på. Når jeg leser føler jeg at jeg burde ha lest noe av Camilla Collett før jeg leser en bok om henne, selv om Camillas lange netter ifølge forlaget er en roman. Men roman? Hadde den funket alene, uten at man visste at den var basert på den historiske forfatteren Camilla Collett? Det tror jeg ikke. Til det føles den for fragmentert. Det er for mye man må fylle inn selv.

Funker den som en slags introduksjon da? Jeg vet ikke. Jeg fikk ikke mer lyst til å lese Camilla Collett etter å ha lest Camillas lange netter. Det er rett og slett, i det store og hele, for uinteressant for min del, selv om det enkelte steder kommer fram betraktninger som er interessante, f.eks. der hvor jeg-et (som er Camilla) beskriver livet hjemme som avsondret, og at de lengter etter det farlige landskapet der ute som om det er utilgjengelig for dem, like etter at hun beskriver hva de gjør ute -- i skogen, på elva, i båten; hvor dumdristige de er og vi kan skimte hvor galt det kan gå, men sånn er barn. Hvorfor lengselen etter det de har? Hvorfor lengter man etter noe man allerede har? Et spørsmål jeg synes blir stilt flere ganger i romanen, uten at det blir utdypet noe særlig eller forsøkt svart på. Det må man nok lete etter andre steder. ... (Blogginnlegget er hentet fra Sukkerrør)

Månedens dikt: februar

$
0
0
Lyrikken får altfor lite oppmerksomhet, vil jeg påstå. Derfor tar jeg med et forsinket februardikt før marsdiktet litt senere i måneden

Det er uforlignelige Jan Erik Vold jeg stopper opp ved denne gangen, og som alltid ville det beste ha vært å høre forfatteren fremsi diktet selv.

UTE PÅ ISEN

Vi stod ute på isen og så
flyene
komme inn
for landing, ett

etter ett, etter
ett, feite
passasjerdoninger - den rødblonde
sa: Jeg har alltid

ønsket å se
et fly
gå opp i flammer. Det var en gnistrende
februarsøndag.

(Fra Sorgen. Sangen. Veien.  1987)




... (Blogginnlegget er hentet fra thauke2read)

Svaner på fjorden

$
0
0
Foto: Marketa (Flickr)
På vei til jobb i dag
svanelyder
hvite flekker på fjorden

Senere:
dagen har gått i ett
ikke fått tid til å tenke
skal til å pakke sammen
for dagen
da skjer det:
strømmen går
alt mørkt, små knepp fra datamaskinene

går ut
ser på folk i gatene
noen kommer ut av butikken:
"stengt på grunn av strømbrudd"
et annet sted åpent,
med strøm til en halvtimes salg

tanken:
får jeg ikke kjøpt mat i morgen?
hva har jeg hjemme?
hva hvis
det varer
lenge?

på vei hjem
svanene synger
som om ingen ting
har skjedd. 

lyset går på
som vanlig
hjemme
og jeg syns ikke det er rart

er det ikke sånn det skal være?

Synne 2013


... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten fra Sørlandet)

Forfattermøte med Øyvind Rimbereid

$
0
0
Arkivert i:Arrangementer Tagged: arrangement, Øyvind Rimbereid, Bøker, bokprat, dikt, Herbarium, intervju, Kritikerprisen, Orgelsjøen, Solaris korrigert ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokgauken)

Poesi og musikk – konsert med Torstein Obrestad

$
0
0
Arkivert i:Arrangementer Tagged: Anita Bekkeheien, dikt, Gunnar Tønnesen, konsert, Lappeteppe, Månesyll & Tonegull, musikk, Oddvar Berentsen, poesi, Tobias Skretting, Torstein Obrestad, Torvald Tu ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokgauken)

Uten tittel, i anledning Kvinnedagen

$
0
0
En politibil fryser oss plutselig med lyset. Du har ingen beviser for at jeg er en du elsker ... (Blogginnlegget er hentet fra Cecilie Cottis Østreng)

Dikt; A Late Walk av Robert Frost

$
0
0
When I go up through the mowing field,The headless aftermath,... Smooth-laid like thatch with the heavy dew, Half closes the garden path. And when I come to the garden ground, The whir of sober birds Up from the tangle of withered weeds Is sadder than ... ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Boknyheter #72

$
0
0
I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her. - Årets Fabelpris ble delt ut under NorCon27 i helga som var, og vinneren var Siri Pettersen med Odinsbarn. Romanen er også nominert til […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Julies bokbabbel - litteratur og småprat)

Dikt: Nord av Rolf Jakobsen

$
0
0

Se oftere mot nord.

Gå mot vinden, du får rødere kinn.

Finn den ulendte stien. Hold den.

Den er kortere.

Nord er best.

Vinterens flammevirvel, sommernattens mirakel


Gå mot vinden, klyv berg.

Se mot nord.

Oftere

Det er langt dette landet.

Det meste er nord



Bildene legger jeg til med tillatelse fra fotografen Anne Olsen-Ryum. På Hasvik foto.com finner du flere bilder hun har tatt. Hun er også å finne på Facebook.  



... (Blogginnlegget er hentet fra tones bokmerke )

Verdens poesidag med Øyvind Rimbereid

$
0
0
Det kunne ikke ha passet bedre å ha Øyvind Rimbereid her enn på Verdens poesidag. Ja, den feirer man egentlig først på fredag, men vi syntes at det ikke skulle være så farlig. Var man på besøk hos oss i … Les videre ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokgauken)

Verdens poesidag.

$
0
0
I anledning Verdens poesidag vil jeg dele den aller første siden fra Tora Seljebø sin poetiske og vakre debut Om kvelden blir namna ropa heim». Det er særlig de to siste setningene i dette utdraget som jeg har falt helt for. Så sant og så godt formulert. (Og jeg måtte selvfølgelig «hjerte» dem). Hvilke dikt […] ... (Blogginnlegget er hentet fra siljes skriblerier)

Kort og godt: verdens poesidag

i det blå

Stavern Vise Versa

$
0
0
Fredag 4. april er det planlagt lyrikk- og viseaften i Stavern. Arrangementet vil, som tidligere, finne sted på Café Annekset. Det blir nærmest en … ... (Blogginnlegget er hentet fra Litteratur i Vestfold)

Jeg tror på gjøken

$
0
0
Noen dager er så lange, og likevel er alt de har plass til et dikt. Her flyr det:

Jeg tror på gjøken

jeg gikk en tur på livet 

og rett før, rett før jeg snudde på hode
slo den rede, helt rede på alt 
ovenfra og ned i

(frosken titter opp)

dette landet ligger nordafor
skapet står i landet innenfor
mur og paragrafryttere
alle jenter vil ha hest

hest og så luft under vingene
la fuglen bli fri mens håret flagrer
før halen vinker slående, svingene
pingvinen er et annet dikt på to ben


(den kan klappe)

På alle fire rir hesten og senga
Jeg våkner, snur meg, smiler
Her er vi i landet innenfor,
Bak et kjøkkenbord

Porselenet synger til fuglene
blir englestøv
Vi bare slang dem, tallerkene i gulvet
Fy gjøk, fly

(mens du kan)


H.L ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)
Viewing all 525 articles
Browse latest View live