Quantcast
Channel: Norske bokblogger » dikt
Viewing all 525 articles
Browse latest View live

Boknyheter #59

$
0
0
I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her. - Brynjulf Jung Tjønn var blant vinnerne av årets Bragepris. - Det å være bestselgende forfatter er ikke ensbetydende med at man får gjøre […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Julies bokbabbel - litteratur og småprat)

Ikke bare gull fra Nordstoga

$
0
0
I Eg og Pontus går for gull får vi være med to skikkelige rakkere på tokt, men språklig sett kan man dette av lasset av og til. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

YAYHYA HASSAN

$
0
0
Yahya Hassan YAHYA HASSAN Gyldendal dansk forlag, 2013. 169 sider Boka til Yahya Hassan blei lansert i midten av oktober. Allereie før lanseringa fekk ho mykje forhåndsomtale gjennom intervjuet han gjorde med Politiken. Hassan retter kvass kritikk mot foreldregenerasjonen, som han meiner har svikta ein heil generasjon innvandrarungdom: “Vi, der faldt fra på uddannelser, blev […] ... (Blogginnlegget er hentet fra mellom linjene)

Susanna Moodies dagbøker – dikt

$
0
0
Kjenner du verden slik den ser på deg Det er virkelighet Sa vi det At du ser det ukjente og vet At ekkoet er det egne språk At speil og stemmer er en hvilken som helst kvinne At sangen ikke er tanken men lyden i rommet Kjenner du verden slik den ser på deg Det […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Makrelljinta læs)

Dikt på en onsdag

$
0
0
I dag på Twitter kom det en klage på understrekinger i biblioteksbøker fra @syltegeek. Jeg er hjertens enig i at det er en uting, og tweetet tilbake at jeg en gang tilbragte en ettermiddag med å viske ut alle understrekinger i en biblioteksbok. Noen hadde brukt blyanten flittig. Jeg var student. Det virket som fornuftig […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Lattermilds bokblogg)

Dikt; Still I Rise av Maya Angelou

$
0
0
You may write me down in historyWith your bitter, twisted lies,You may tread me in the very dirtBut still, like dust, I'll rise.Does my sassiness upset you? Why are you beset with gloom? 'Cause I walk like I've got oil wellsPumping in my living room.Ju... ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Bøkene jeg leste i november; litt trist matematikk, førstegenerasjonsinnvandrere og flyktninger

$
0
0
PROSA
1. RYDDE UT av Helene Uri

SAKPROSA
2. NORD-KOREA - NI ÅR PÅ FLUKT FRA HELVETE av Eunsum Kim
3. JUSTISMORDETS RETORIKK av Arild Linneberg, Bjørn C. Ekeland og Johan Dragsvoll
4. PÅ LIV OG DØD av Wasim Zahid
5. THOR HEYERDAHL. MANNEN OG MYTENE av Ragnar Kvam jr.

POESI
6. URD av Ruth Lillegraven
7. LITT TRIST MATEMATIKK av Kjersti Annesdatter Skomsvold
8. YAHYA HASSAN av Yahya Hassan

DEN BESTE BOKA
Diktene til Yahya Hassan og Kjersti A. Skomsvold. Yahya Hassan skriver med fylde og hva skal jeg si, eksplosiv kraft! Kjersti Annesdatter Skomsvold skriver poesi like bra som hun skriver prosa. Begge disse bøkene står nå i hylla mi fulle av notater og eselører. Fantastisk.

Slo at slag for poesien i Fædrelandsvennen. 



DEN KJIPESTE BOKA
Nord-Korea - Ni år på flukt fra helvete. Kjedelig og enkel. Noen rømmer til Kina, det skjer litt kjipe ting, de blir sendt tilbake til Nord-Korea, men klarer å flykte en gang til. De rømmer gjennom Mongolia som er skittent og fullt av hester. De kommer til Sør-Korea og får sørkoreanske pass. Ingen spennende detaljer, ingenting filosofisk, ingenting om politikk og hva kinesiske myndigheter gjør når de finner flyktninger, eller mer gjennomgående om Sør-Koreas mottagelse av nordkoreanske flyktninger. Savner ca. alt med denne boka. Tom og innholdsløs. Dessuten stusser jeg litt: Eusum Kim har liksom fått universitetesutdannelse i Sør-Korea og alt mulig, men så klarer hun ikke å skrive boka selv, og må få hjelp av Sébastien Faletti som skriver den på fransk? ... (Blogginnlegget er hentet fra Sukkerrør)

1. desember

$
0
0
Hurra, det blir julekalender i år også! Jeg prøver meg på formidling av leste bøker i en diktvri. *._.* Åstedet Minnene fra åstedet fyller mitt sinn, mine sanser Alt perfekt lagt opp Alle spor lagt ut Ingen forstår Usikre, forvirrede bestemmer de seg for en skyldig De spør så mange spørsmål Bombarderer meg Universet presser […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Tulleruska's World)

Boknyheter #60

$
0
0
I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her. - Juleshoppingen er i full gang for mange. Her er tips fra Aftenpostens anmeldere. - … og her er bokhandlernes tips. - Dagbladet har […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Julies bokbabbel - litteratur og småprat)

3. desember

$
0
0
Vektløs Herregud! Jeg eser utover! Bulker av fett! Er det ingen som ser? Hvordan kan de kalle meg tynn? Radmager? Mitt speilbilde forteller meg det hjernen ser Kalorier! Kalorier over alt! Vil ikke høre på de andre Orker ikke mer Stopp! Jeg vil leve! Kan noen redde meg? Vektløs av Magni Iren Moan Grlj ... (Blogginnlegget er hentet fra Tulleruska's World)

Adventskalender, utfordring 3

$
0
0
Dagens utfordring var en slags gi det videre-utfordring. Eller den kan iallfall bli det. Hvem vet?





Dikt-gerilja er vel egentlig ikke et ordentlig ord. Men jeg bruker det fra i dag av (!) og tenker på overraskelser som har med dikt å gjøre. Fortrinnsvis positive overraskelser.

Selv om jeg ikke leker være glad-leken med Polyanna lenger, kan det være kjekt å gjøre noe som gleder andre. Denne gangen poetisk. Etter litt leting i bibliotekets gamle sangtekstperm fant jeg diktet under, som ble skrevet av den kulturradikaleren og litteraturkritikeren Georg Brandes (1842-1927). Perfekt for en dikt-gerilja?
Det ble ikke høytlesing, men kopiering og utdeling på jobb og delvis utenfor - til hvem som helst, egentlig.


Dagen i dag er en merkelig dag.
Den er din.
Dagen i går slapp deg ut av hendene.
Den kan ikke få annet innhold
enn det du alt har gitt den.

Dagen i morgen
har du ikke noe løfte på.
Du vet ikke om du kan regne med å råde over den.
Men dagen i dag har du.
Det er det eneste du kan være sikker på.
Den kan du fylle med hva du vil.
Benytt deg av det.

I dag kan du glede et menneske.
I dag kan du hjelpe en annen.
I dag kan du leve slik at noen i kveld
er glad for at du er til.
Dagen i dag er en betydningsfull dag.
Den er din.

~ G. Brandes
... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten fra Sørlandet)

Boka på vent på norsk, helt fra Japan, til valnøttens gjenstridige utholdenhet

$
0
0
Jeg blir med på Beathes Boka på vent igjen, selv om boka som ventet sist heller ikke er lest, så er det alltid noe å gjøre. Har man slikt å gjøre, så har man slikt å føre. Fra godt eventyrnorsk flyr jeg til Asia. Og til poesi. Si det med poesi. Eller pakk det åpent inn. Kan du metaforene mine? 

Alle smiler i Kina. Eller var det Thailand. I Norge har vi nylig fått oversettelsen, eller gjendikting mer korrekt,  av Takashi Hiraie, "Til valnøttens gjenstridige utholdenhet". Gjendikteren heter Ika Kamninka. Og jeg kjenner at alt klinger og vokser, litt som at treet for mange tusen grener og ikke bare er en lukket valnøtt på kafé. Jeg tror denne boken lever, og jeg gleder meg til å lese den. Kanskje i romjul. 


Forlag: Oktober.
... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

Om identitet og fellesskap

$
0
0
N og jeg står utenfor Vaktbua, røyker sigaretter i vinden som vi såvidt får tent på og drikker brandy fra en liten blank lommelerke, jeg sier det var ikke verst, smaker jo litt som rom. Det er nok heller rom som smaker som brandy, sier han, og det er uansett bare du som er vant til den dyre romen til E. Hva mener du, sier jeg, det er jo jeg som er interessert i rom. Han snakket jo så mye om den Metusalem-romen, sier N, som om den flaska med Metusalem-rom i skapet vårt da E og jeg bodde sammen var kommet ditt pga. han og ikke jeg. E var jo interessert i kvalitetsrom på grunn av meg, sier jeg. Jeg forteller at det var jeg som kom med Metusalem-romen først; en venninne av meg var på polet og spurte etter den dyreste romen da jeg fylte tyve, jeg fikk den (og en lommelerke) i bursdagspresang, og så fikk E smake på den. Det der med å være glad i rom er noe han har fra meg. N sier at det visste han ikke. Han virker litt betenkt. Jeg tenker på at han kanskje er mest vant til at jeg fungerer som et påheng til E, siden det egentlig er, var ihvertfall, de som er venner, det er ihvertfall sånn jeg kjenner ham. Jeg lurer på om det er mange som tenker litt sånn, eller om den verste til å tenke sånn kanskje er meg selv. 

Jeg husker en gang jeg var nitten og sa til venninnene mine at jeg aldri skulle bli sammen med noen, for da kom jeg til å miste meg selv. Jeg fortalte dem at jeg gjorde så mange ting jeg ellers ikke ville gjort når jeg var forelska, så tenk bare da på hvor mye av meg selv jeg kommer til å miste når jeg blir sammen med noen. Jeg kommer til å forsvinne helt. Da jeg var nitten hadde jeg nemlig aldri vært sammen med noen, hadde bare vært ulykkelig/lykkelig forelska og mange ganger ingen av de delene heller. 

Seks år etterpå har jeg vært sammen med noen og jeg tenker på at jeg hadde rett den gangen jeg satt i senga til venninna mi og filosoferte over hvordan det å være i et forhold kom til å være, tenk at jeg kunne vite det. Tenk at jeg kjente meg selv så godt at jeg visste hvordan det kom til å bli. Og så lot jeg det skje likevel fordi jeg kanskje ikke visste at jeg kjente meg selv så godt ennå, tenkte at det var muligheter for å ta feil, eller jeg var redd, kanskje en kombinasjon. N sier at han egentlig ikke har snakket med meg før nå, enda vi har møttes så mange ganger, drukket mange øl og jeg tilogmed har vært og besøkt og bodd hos ham i Berlin. Hva!, sier jeg. Han sier at jeg alltid bare har vært med E. Dette er den første gangen han egentlig snakker med meg. Kanskje det er sant.

Har du vært ute med gjengen din, sier mamma til meg ved en annen anledning, og jeg merker at jeg blir sur, eller kanskje heller litt irritert, når hun sier det. Jeg har ingen gjeng, sier jeg, og jeg har aldri hatt det heller. Jeg har alltid mislikt det ordet. En gruppe som man liksom er en del av, som om det skulle ha noe å si, noe som er avgrenset, noe som rommer inn noen og utelukker andre. Jeg har dessuten et ambivalent forhold til ordet 'vi'. Det også rommer inn noen og utelukker andre. Av og til når jeg bruker det blir jeg liksom litt paff, vi? Hva mente jeg der egentlig? Aldri vi, men kanskje vi som akkurat under det tidspunktet klokken fem til syv satt og spiste middag sammen, ja, dette vi-et spiste sushi. Vi spiste sushi. Men hvem? De fire menneskene som satt der sammen akkurat da. En praktisk bruk av ordet 'vi'. Ellers vil jeg helst ikke bruke ordet 'vi'. Jeg er jo jeg. Jeg kan bare representere meg selv. I et vi forsvinner jeg jo.

Man kan ikke være samkjørte innenfor et vi. Jeg kan jo ikke vite hvordan alt er for den (eller de) andre innenfor vi-et, det vil alltid være gnisninger mellom delene innenfor vi-et. Hallo, det er tilogmed gnisninger innenfor jeg-et! Altså finnes det jo egentlig ikke noe vi, det er bare et ord man bruker om noen av de andre enn deg selv som kanskje står deg nærmere enn resten av de andre, men til syvende og sist er også vedkommende en del av de andre. Tanken om vi-et er falskt og konstruert. 

Jeg sammenligner min følelse av å miste meg selv til et vi (jeg i et forhold) med individer som verver seg inn i ekstremistgrupper, sekter eller kriminelle gjenger, de er på samme måte ute etter en fellesskapsfølelse som ikke egentlig finnes. No man is an island, skriver John Donne i sitt berømte dikt; pfft, sier jeg, det er vi jo, det er nettopp det alle mennesker er, det er bare så uutholdelig ensomt at vi gjerne gjør alt for å prøve å motbevise det. Og så funker det ikke og vi møter oss selv i døra, blir gale, kanskje dreper man noen før man skjønner det, det var ikke noe vi, det finnes ikke noe vi, man er bare seg selv og sine egne handlinger, det er det eneste man kan stå for. 

Og så er det noen som kanskje ikke skjønner det da heller. Noen får kanskje aldri sjansen. 

Man hopper inn i vi-et med et ønske om å tilhøre, om å få noe man ikke har fra før, noe man ønsker seg sterkt. Hva da? Orden, trygghet, tilhørighet, følelsen av at når du en gang blir borte vil du være savnet. Men det er ikke gratis. Man må gi noe av seg selv for å få det. Gir man ikke nok kan man risikere å bli utestengt, ikke få være med. Gir man for mye, mister man seg selv, jeg-et oppløses. Banalt nok tenker jeg på bakverk før den blir bakt, på alle ingrediensene før de blandes sammen og blir til en deig, hvordan de hver for seg står i hyllene på kjøkkenet; mel, melk, hjortesalt, sukker, natron, kardemomme, meierismør. 

Men hver for seg er det forskjellig hvor godt de kan stå alene. Jeg drikker melk hver dag, sier en jeg snakker med. Jeg sier at jeg ikke drikker melk hver dag, men at jeg spiser melk hver dag, skummet kulturmelk til frokostblandingen. Så forteller jeg om den nye datomerkingen på kartongene på melk fra Sør-Vestlandet, fra Minst holdbar til til Best før. Det ligger et viktig retorisk virkemiddel i det. Du vet, folk stoler ikke nok på seg selv og sin egen luktesans til å avgjøre om melken er drikkelig, sier jeg. Noen andre må fortelle dem det. Nå sier kartongen at du kan stole på deg selv; gjør det, gjør det!

Kardemomme derimot, i motsetning til melk, er helt ubrukelig for seg selv. Den er bare god å lukte på, knapt noe på kjøkkenet lukter bedre enn den. Det er kanskje sånn for noen, uten at jeg selv helt forstår hva det skulle bety. 

En dag sitter jeg på toget og kjenner lukten av skillingsboller, de må være hjemmebakte for de lukter ikke sånn som skillingsbollene vi steker på jobben. De lukter heller ikke som de man kan bake av ferdigkjøpt blanding på butikken, bare tilsett vann, ferdig på 1-2-3. Nei, disse lukter som skillingsbollene som mamma bakte da jeg var liten. Og hun bakte alltid kjempemange; man spiste først noen, resten ble lagt i plastposer i brødskapet til siden, og de luktet sånn som det nå luktet på toget. Noen hadde bakt dem og tatt dem med på togtur; samtidig som lukten nådde neseborene mine hørte jeg lyden av en termos åpne seg, skvupp, deretter lyden av kaffe som helles over på en kopp. Jeg kunne ikke huske sist jeg hadde spist en hjemmebakt skillingsbolle, tenkte jeg før jeg leste videre i romanen jeg hadde med. Det var bare en konstatering, ikke et savn, ikke noe som gav et påfølgende ønske om å bake noen på mitt eget kjøkken neste gang sjansen tillot det. Bare en konstatering av omgivelsene, fakta.

Noen dager etter at N og jeg drikker brandy fra lommerlerka, leser jeg et essay om nettopp det. Karl Ove Knausgårds «Det monofane mennesket». Han skriver: «[I]deologier er store, mennesket er det ikke.», og jeg tenker på at det å være sammen med noen er en slags ideologi. Et forhold er en slags ideologi, vi går inn i det og oppfører oss etter regler, former, et slags system. Vi tror på noe når vi går inn i det. Om ikke kjærligheten, så en måte å leve med et annet menneske på, som er forskjellig fra par til par, forskjellige ideologier, forskjellige forbund. Noen av reglene vet vi ikke en gang hvorfor er der. Når vi undersøker noen av dem nøyere i sømmene, eller når jeghar gjort det og bedt om et svar, blir jeg ofte møtt med et sånn er det bare. Reglene er tomme. Hvorfor skal man egentlig være monogam, f.eks. Å ikke være det, så lenge man ikke blir gravid eller får smittsomme sykdommer, bør vel være ok? De fleste ser likevel ut til å fordømme det å være «utro» fordi de har et bilde om at det er feil. Men hvorfor er det feil? Jeg vet ikke, jeg synes ikke det er det. Som om det å ligge med noen betyr at man elsker en annen mindre. At man likevel skal la være, ser ut til å være den rådende mening. Hver gang jeg tenker på det, tenker jeg alltid på noe Nietzsche skrev: «Å være sannferdig, dvs. gjøre bruk av de vanlige metaforene, moralsk uttrykt, forpliktelsen til å lyve etter en fast konvensjon, til å lyve flokkvis i en for alle forpliktende stil. Nå glemmer mennesket riktignok at det forholder seg slik. Det lyver altså på nevnte måte, ubevisst og etter en århundrelang tilvenningsprosess -- og nettopp gjennom denne ubevisstheten, denne glemselen, kommer det til fornemmelsen av sannhet.» Slik går man rundt og tror på sånn er det bare.

Eller man nekter. 

Det er lenge siden jeg har lest Bjørneboe, men jeg kom til å tenke på ham da jeg nylig leste et annet essay av Knausgård (i samlingen Sjelens Amerika), og siterer: Friheten er at man hvert sekund må velge selv – at ingen i himmelen og på jorden kan hjelpe en med noe.
... (Blogginnlegget er hentet fra Sukkerrør)

Forfatterjubileum for Margaret Skjelbred

$
0
0
Vestfold-forfatteren Skjelbred utgir i disse dager boken «Jeg fant» på Tiden Norsk Forlag. Dette er en større samling av hennes lyrikk gjennom hele tretti … ... (Blogginnlegget er hentet fra Litteratur i Vestfold)

Forberedelser til Bokbloggprisen 2013 – en liten oppdatering.

$
0
0
Siden vi nå er inne i årets siste måned og vi nærmer oss tiden for nominering av bøker til Bokbloggprisen 2013, tenkte jeg at det var greit å gjøre opp status så langt. Sist oppsummering lå jeg på stakkarslige fire norske 2013 romaner, så jeg trang virkelig å ta meg selv i nakken og øke […] ... (Blogginnlegget er hentet fra siljes skriblerier)

Adventsutfordring, del 7

$
0
0
Pappa pynter alltid veien inn til huset.

J-U-L

tre bokstaver
rommer så mye

flere titalls forskjellige følelser
som bare blir sterkere i møte med det ordet
dypt, dypt inne i
milliarder av mennesker

(inne i meg:
forventning,
glede,
varme,
samtidig vemod)

noen av disse menneskene
møter jeg
møter du
men sjelden får vi se helt inn
i hjertet
gjennom øynene

Og hva gjør vi
hvis vi får se det?

(jeg har lært meg
å se vekk)

Synne 7. des. 2013 ... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten fra Sørlandet)

BOKEN PÅ VENT VENT VENT, KJEMPEVENT: TO STEMMER

$
0
0
Jeg ble så glad her om dagen da jeg så at Beathe med den fine bloggen Beathes Bokhylle hadde startet opp igjen med Boken på vent spalten sin hver tirsdag. Det går ut på at en skriver om en bok en har tenkt å lese, enten om den har stått en stund i bokhyllen, eller […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Skrivegleden)

Skandinavisk lansering for Gro Dahle

$
0
0
Cappelen Damm Forlag har nylig solgt noe av Dahles produksjon videre til Sverige og Danmark, og skriver blant annet dette om suksessen: Gro Dahles … ... (Blogginnlegget er hentet fra Litteratur i Vestfold)

Nytt og vakkert for Poesiparken

$
0
0
Poesiparken i Larvik har fått et nytt tilskudd; i området ved Bøketunet er det nå plassert en larvikitt-tavle med et dikt av Linn Stokke … ... (Blogginnlegget er hentet fra Litteratur i Vestfold)

Årssummering 2013: Mars

$
0
0
På kvinnedagen var jeg på Litteraturhuset i Oslo for å se en av verdens råeste kvinner. Stilte meg i kø sykt tidlig for å få plass. (Også jeg som hater kvinnedagen.) Dro fra Bergen til Oslo ens ærend. Hun er min største akademiske helt. Vet ikke hvor mange ganger jeg har lest "Sex and Violence, or Nature and Art". 

Månedens beste bok: Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold. 
Månedens kjipeste bok: Natten drømmer om dagen av Ingvar Ambjørnsen.
buss

Traff på en katt i Sandviken. 


Selfie sammen med Thomas Mann. 


Tok skikkelig mange turer fram og tilbake med Bergensbanen i første halvdel av 2013. Dette var utsikten en av gangene. 


Leste en biografi om Virginia Woolf.
bok

Snart kommer hun!!!


Kaffe. (Og hjemmebakte peanøttbananmuffins.)


Påskefrokost. Jeg bakte rundstykker fra scratch. Wow. 


Jeg leste om modernismen og moderniteten. 


Vi gjorde svenskehandelen i Åmål. 


Jeg så etter dikt av Lukas Moodysson, men de selger nok ikke det i Åmål bare fordi bokbutikken er svensk og han har laget en film som heter Fucking Åmål. (Det er forøvrig en av yndlingsfilmene mine, elsker den.)
... (Blogginnlegget er hentet fra Sukkerrør)
Viewing all 525 articles
Browse latest View live